Skip to main content

Sikkerhedsansvar - her er de tilfælde, du ikke har tænkt på

5 min
Posted: 19 May 2017
Topics: Blog
Duty-of-care.jpg
Du husker sikkert historierne om en rapport, udarbejdet af en tidligere britisk efterretningschef, der hævdede, at den russiske sikkerhedstjeneste FSB havde en video af Donald Trump, der hygger sig med prostituerede på hotel Ritz Carlton i Moskva i 2013. Om rapporten er sand eller falsk er ikke vores bekymring, men det er til gengæld, hvordan erhvervsrejsende ubevidst kan sætte sig selv i en sårbar position. Den historie lærte os et nyt ord – kompromat. Det er et russisk udtryk, der betyder kompromitterende materiale; på dansk er det afpresning. Terrorangreb har i den grad gjort os opmærksom på, hvor vigtigt det er for firmaer at have en strategi for deres sikkerhedsansvar, men profileringen af terrorangreb er ikke høj på grund af hyppigheden, men på grund af antallet af mennesker, der rammes på samme tid på en voldsom måde. En kilde angiver risikoen for at dø i et terrorangreb til at være 1 ud af 20 millioner sammenlignet med en livslang risiko for at dø i en bilulykke, hvilket ligger på 1 ud af 100. Netop derfor skal du spørge dig selv, om I har en strategi på plads for andre mulige scenarier, som for eksempel følgende:
Seksuel aktivitet
Marie, som arbejder for et internationalt firma, der leverer finansielle ydelser, er blevet udstationeret til kontoret i Dubai. Om torsdagen går Marie og hendes kollegaer ud på en bar for at fejre starten af weekenden. Hun får øjenkontakt med en høj, mørk og flot fremmed, og de begynder at snakke sammen. De bliver dog hurtigt enige om at tage ned til stranden for at lære hinanden lidt bedre at kende. Her bliver de imidlertid afbrudt af en vagt og slæbt med på politistationen, hvor det kommer frem, at Marie faktisk er gift. Sex uden for ægteskabet er ulovligt i Dubai, og hvis hun findes skyldig, kan hun potentielt blive udsat for fængsling, piskeslag og endda stening.
Seksuel orientering
Christian og Nikolaj er begge på et team, der er taget til Saudi Arabien for at arbejde på et projekt. Firmaet ved godt, at landet har forskellige regler for mænd og kvinder, men de er ikke bekymrede, for Christian og Nikolaj er begge mænd. Hvad firmaet dog ikke ved er, at de to er mere end bare kollegaer og venner. Christian og Nikolaj ved godt, at homoseksualitet officielt er ulovligt i Saudi Arabien, men de er også klar over, at der samtidig er en stor og åben homoseksuel kultur, og derfor tøver de ikke, da en lokal kontakt inviterer dem med til en fest for homoseksuelle. Politiet vælger dog at foretage en razzia til denne fest, og begge mænd bliver arresteret. Hvad begge mænd ikke var klar over var, at offentlige sammenkomster, herunder fester, kan være ulovlige i Saudi Arabien. Hvad begge mænd ikke var klar over var, at offentlige sammenkomster, herunder fester, kan være ulovlige i Saudi Arabien.
Landtransport
Tre kollegaer fra et europæisk marketing-team bliver bedt om at bemande en firmastand til en stor handelsmesse i Las Vegas. De beslutter, at den mest tids-og omkostningseffektive måde at rejse på er ved at flyve til Los Angeles og derfra leje en bil og køre til Nevada. Føreren falder imidlertid i søvn bag rettet, og bilen kører galt, hvilket resulterer i, at den ene passager bliver dræbt, og de to andre bliver hårdt sårede. Familien til den døde kollega vælger at sagsøge firmaet og føreren for uagtsomhed og kompensation. Andre hændelser, der kan virke trivielle, men som kræver, at firmaer tænker over deres sikkerhedsansvar, er for eksempel røveri, afpresning, madforgiftning og forskellige holdninger til kvindelige erhvervsrejsende.
Hvad skal du gøre: oplysning, kommunikation og beredskabsplanlægning
Når mennesker opholder sig i en anden kultur og samtidig skal udføre en opgave for deres firma inden for en begrænset tid, er der som regel en masse, der skal absorberes, og en masse adrenalin, der flyder rundt i kroppen, og de er derfor mere tilbøjelige til at tage risici. De fleste firmaer tilbyder både support og information om sikkerhed til deres rejsende. Det er muligt, at jeres rejsepolitik specificerer, om de rejsende har lov til at køre direkte efter en 12-timers flyvning, eller hvor mange medarbejdere, der må køre i samme bil. Sådanne retningslinjer kunne måske/måske ikke have forhindret den overnævnte dødsulykke, men det ville i al fald have fjernet firmaets erstatningsansvar. For det er firmaets ansvar at beskytte deres medarbejderes sundhed og sikkerhed samt minimere deres eksponering for risici, når de tager på erhvervsrejser. Det betyder, at I skal kommunikere relevant oplysninger om eksisterende love og trusler samt processen, der skal følges, i tilfælde af en hændelse. Firmaer skal også sikre, at disse oplysninger kommunikeres effektivt. Dette kan betyde ansigt til ansigt, e-learning eller ved brug af app-notifikationer i stedet for blot at dele et link til disse oplysninger, som de rejsende måske ikke lige får læst. De fleste firmaer henviser deres rejsende til at læse relevante oplysninger om det land, de skal besøge, på for eksempel Udenrigsministeriets hjemmeside, men I bør overveje at supplere eventuelle generelle faktaark med indhold, der er mere målrettet mod jeres egne medarbejdere, såsom feedback fra kollegaer, der har rejst til samme destination, eller hjemmesider, såsom 76crimes.com, som angiver de lande, hvor homoseksualitet er ulovligt. Politik, uddannelse og information er alt sammen nødvendigt, men det er ikke tilstrækkeligt. I 2017 vil alle jeres rejsende blive overvældet med information fra mange forskellige kilder - apps, hjemmesider, nyhedsvarsler og e-mails. Det er dit job at finde ud af, hvordan I effektivt kommunikerer de oplysninger, de rejsende har brug for, for at forblive sikre. Præsident Trump har udtalt, at han, som en erfaren og vidende rejsende, godt var klar over, at russiske hotelværelser er fulde af skjulte kameraer og mikrofoner, og han advarede endda hans team om dette. Har du advaret dit team?  
Was this content helpful?
0