Skip to main content

Rejsesundhedseksperter Om Vaccination Mod COVID-19

Forventning: vacciner, standarder og sikkerhedsforpligtelse

4 min
Posted: 03 February 2021
Travel health and safety news

Af Wendy White, CMO hos Egencia

I sidste uge mødtes jeg med læge William Hauptman, der er medicinsk direktør hos International SOS, og Bruce McIndoe, der er en anerkendt ekspert inden for risikostyring af rejser og grundlægger af WorldAware, for at tale om de seneste nyheder om vacciner, og hvad denne udvikling vil betyde for administration af erhvervsrejser næste år.

Egencia: De seneste par uger har der været så mange gode nyheder omkring vacciner mod COVID-19. Hvad skal vi tænke omkring sikkerheden og effektiviteten af disse vacciner?

William Hauptman: Der er både godt nyt og dårligt nyt ved situationen. Den dårlige nyhed er det stigende antal tilfælde og indlæggelser i mange lande, og at det bliver en svær vinter. Men den gode nyhed er, at der på verdensplan er 58 vacciner i forsøg og seks frontløbere, der anvender forskellige platforme og teknologier med formentlig forskellige styrker på forskellige befolkningsgrupper. Den virkelig gode nyhed er, at vi nu har to vacciner, der kommer til godkendelse med en effektivitetsrate tæt på 95%, hvilket er helt utroligt med tanke på, at det oprindelige mål var på 50%. Disse vacciner vil være tilgængelige allerede i denne måned.

Egencia: Hvordan vil vaccinedistributionen se ud verden over for de forskellige lande, og hvad betyder dette for erhvervsrejser?

William Hauptman: Vaccinerne kommer ikke til at betyde en revolutionerende tilbagevenden til den normale hverdag, men snarere en udviklingsproces efterhånden som vi forvalter distributionen og overvåger effekten og udbredelseshastigheden. Der er brug for tid til at forstå, hvor langvarig effektiviteten er, og hvorvidt der er brug for booster-doser, og i så fald hvor mange. Der er stadig meget, vi ikke forstår.

Bruce McIndoe: Jeg er enig. Vi får den reelle værdi af vaccinerne at se i anden halvdel af 2021 og ind i 2022. Der er stadig en del arbejde at gøre for at overvinde vaccineskepsis og få udrulningen af vaccinen til 50 til 70%, hvilket er det påkrævede niveau for at opnå befolkningsimmunitet. Vi kommer til at befinde os i et hybridmiljø af test, begrænsninger (mundbind og fysisk afstand) og arbejdet for at distribuere vaccinen på verdensplan i et par år, mens vi øger produktionen og distributionen.

Egencia: Hvad betyder alt dette for genopretningen af erhvervsrejser?

William Hauptman: Det kan betyde en væsentlig tvedeling i henholdsvis indenrigs- og internationale rejser. I nogle lande forventer jeg, at indenrigsrejser vil være tættere på normale tilstande inden midten af næste år. Genopretningen af internationale rejser er vanskeligere på grund af forskelle i de enkelte landes vaccinestatus og de komplekse destinationskrav.

Egencia: Hvad angår internationale rejser, har flyselskaber allerede omtalt krav om vaccinebeviser på internationale rejser. Hvad kan vi forvente, at der kommer til at ske? 

Bruce McIndoe: Vaccinationsbevis bruges allerede i dag i stor målestok. For eksempel findes der et vaccinationskort i forbindelse med gul feber, en sygdom, som rejsende til et land med gul feber skal vaccineres mod. Det vil være det samme med COVID-19, når vaccinen er generelt tilgængelig. Det vigtigste på denne tidslinje er konceptet generelt tilgængelig.

William Hauptman: Vi kommer igen til at være i en hybridtilstand, som Bruce McIndoe siger. I dag kræver flyselskaber og destinationer en negativ PCR-test for COVID-19 – nogle gange helt op til tre gange før afrejse eller ankomst. I løbet af de næste to år vil vi se en overgang fra PCR-test til dokumentation for vaccination, men i mellemtiden får vi et hybridmiljø med test før afrejse, vaccination og test på destinationsstedet.

Egencia: Vi har haft det gule vaccinationskort som dokumentation i mange år. Hvad skal der ske, før vi får en elektronisk standard eller en privat, men gratis informationsstrøm om vaccination for at skabe en mere enkel erhvervsrejseoplevelse?

Bruce McIndoe: Travel Again-initiativet arbejder på standarder. I dag er det primære fokus at teste og forenkle disse standarder. To organisationer arbejder også på en standard for elektronisk rejsedokumentation. IATA arbejder på flytransport for at mindske byrden for flyselskaberne, så de ikke skal gøre det selv. World Economic Forum har en platform ved navn CommonPass, der skal skabe mere gennemgående standarder for sundhedsdokumentation.

Egencia: Hvad bør rejseansvarlige gøre nu?

Bruce McIndoe: Situationen er vanskelig med de skiftende forhold vedrørende krav for afrejsested og destination, test, vaccinestatus og risikofaktorer for rejsende. Rejseansvarlige må flå sig i håret, hvis vi, rejsebranchen, ikke træder til for at løse problemerne.

Rejseansvarlige har brug for, at virksomhedens erhvervsrejsebureau påtager sig kritiske aspekter af oplysninger om afrejsested og destination og støtter de rejseansvarlige med værktøjer til at spore de rejsendes status, som Egencia gør det. Det er virkelig den sværeste del af arbejdet i forbindelse med erhvervsrejser. Erhvervsrejsebureauerne bør få dette automatiseret på reservationsplatformen, samtidig med at der træffes rejseafgørelser.

William Hauptman: Enig. Den rejseansvarlige bør virkelig tage den øgede sikkerhedsforpligtelse på sig, ikke kun hvad angår tilslutning til vacciner og implementering af forebyggende foranstaltninger som rejsesæt, men også ved aktivt at oplære de rejsende i afhjælpende foranstaltninger såsom hygiejnestandarder, brug af mundbind, fysisk afstand og oplysninger om destinationen. Men rejseansvarlige bør også sikre, at de får hjælp fra samarbejdspartnere til at yde lægehjælp i forbindelse med transport eller evakuering af rejsende, som uventet kommer i karantæne, samt til økonomisk beskyttelse af virksomhedens rejsende og rejseløsning gennem rejseforsikring.

Vil du gerne vide mere?

Egencias kunder kan logge på for at se, hvordan vores Travel Advisor kan hjælpe med oplysninger om afrejsested og destination.

Læs vores velunderbyggede guide til rejsendes trivsel.

Was this content helpful?
0

På udkig efter bedre erhvervsrejseløsninger? Kontakt vores team.