Skip to main content

17 tips til at skabe en balance mellem bæredygtige rejser og erhvervsrejser

17 tips til klimavenlige erhvervsrejser

7 min
Posted: 13 April 2021
Man And Woman On Bikes With Reusable Cups

Dette blogindlæg blev oprindeligt skrevet i 2021 og er blevet opdateret for at afspejle den aktuelle rejsesituation.

Bæredygtighed betyder noget for rejsende. Faktisk mener 83% af rejsende på verdensplan, at klimavenlige rejser er afgørende, mens 61% siger, at de grundet coronapandemien vil rejse mere bæredygtigt i fremtiden.

Selvom mange virksomheder er i færd med at vurdere nødvendigheden af visse erhvervsrejser og finde måder at reducere deres CO₂-aftryk på, har du også et ansvar som rejsende for at træffe klimabevidste valg.

Lige fra store ændringer såsom energibesparende biler på roadtrips til mindre udskiftninger såsom at bruge genanvendeligt bestik – og sige farvel til plasticsugerør – kan du bidrage til ansvarlige rejser.

Det er også værd at overveje, at bæredygtighed og ansvarlige rejser handler om mere end klimaet. Det handler om samfund og mennesker. Du har mulighed for at gøre en positiv forskel der, hvor du rejser hen, ved at støtte lokalsamfundet.

Her er 17 tips til at hjælpe hyppigt rejsende med at blive mere klimabevidste på erhvervsrejser.

Planlægning af bæredygtige rejser

En bæredygtig rejse starter allerede i planlægningsfasen. Egencia hjælper rejsende med at træffe klimavenlige valg ved at vise CO₂-aftrykket for hver af rejseplanens faser samt konkrete eksempler til sammenligning. Brug disse tips under planlægningen for at gøre rejsen mere bæredygtig

 • Reserver en direkte flyrejse
  Flyrejser med mellemlandinger er ofte billigere end direkte flyrejser, men de er også værre for klimaet. Ruter uden mellemlandinger reducerer CO₂-udledningen med ca. 100 kg pr. person sammenlignet med den næstbedste rute med en mellemlanding. Det svarer til mængden af CO₂, der udledes på en 400 kilometer lang køretur. Derudover kan en mellemlanding medføre en ekstra dag på farten samt tabt produktivitet, hvilket altid har større omkostninger, end hvad du ellers skulle betale ekstra for en direkte flyrejse.
 • Reserver togrejser i stedet for flyrejser
  Vidste du, at der er Wi-Fi på de fleste togrejser? Togrejser kan også give mere mening på regionale strækninger og er ofte billigere end flyrejser. Selvom togrejser er langsommere, kan du arbejde undervejs og undgå lange køer i lufthavnen. Der er i øjeblikket meget få vedvarende energikilder som alternativ til traditionelt flybrændstof, og ingen forventes at blive tilgængelige før 2030. Ifølge Det Europæiske Miljøagentur udleder togrejser 14 gram CO₂ pr. passager pr. kilometer, hvilket gør toget til et mere bæredygtigt valg i forhold til flyrejser, der udleder 285 gram pr. passager pr. kilometer. Faktisk rapporterer Det Europæiske Miljøagentur, at kommercielle fly og store forretningsfly udgør hele 10% af CO₂-udledningen fra transport i USA og 3% af landets samlede produktion af drivhusgasser.
 • Vælg hoteller strategisk
  Overvej at lave en liste over klimabevidste hoteller, der aktivt arbejder på at reducere affaldsproduktion og vandspild. Flere leverandører i rejsebranchen er gået i spidsen i arbejdet for bæredygtig turisme, og der findes ressourcer til at blive klogere på standarderne for bæredygtighed inden for overnatningsbranchen. Udover at identificere klimavenlige overnatningssteder kan du vælge et hotel tæt på virksomhedens eller kundens kontorer eller arbejdspladser, så du kan gå eller tage offentlig transport frem for at skulle benytte en udlejningsbil eller taxa for at nå frem.
 • Benyt alternativ landtransport
  Ved at vælge samkørsel gennem f.eks. Uber og Lyft frem for en privat taxa kan CO₂-aftrykket fra en køretur fordeles over flere personer. Offentlig transport er et endnu mere bæredygtigt valg. I dag er der også mulighed for at komme fra A til B på cykel, elcykel eller endda elektrisk løbehjul i mange byer verden over. Hvis det er nødvendigt at leje en bil, kan du kigge på bæredygtige muligheder som hybrid- eller elbiler. Ved at ændre transportform kan du være med til at bekæmpe klimaforandringerne.

Se, hvordan du kan implementere en CO₂-neutral løsning med henblik på at udligne dit CO₂-aftryk.

 • Pak let
  På en flyrejse kræver hvert eneste kilo ekstra bagage yderligere brændstof. Du kan vælge en letvægtskuffert og pakke mindre tøj af lettere materiale, som du kan sætte sammen på kryds og tværs. Ved at pakke 7 kg mindre kan du nedsætte CO₂-udledningen med 36 kg på en langdistanceflyvning, hvilket omtrent svarer til at plante to træer.
 • Pak toiletartikler i genanvendelige beholdere
  De små flasker med shampoo og balsam belaster klimaet på flere måder. Produktionen af plastic udleder en stor mængde CO₂ og har alvorlige negative konsekvenser for miljøet. Du kan hjælpe ved at pakke egen tandbørste og toiletartikler i genanvendelige beholdere, så du ikke behøver bruge engangsprodukterne på hotellet. Der er bonuspoint for at bruge bionedbrydelig sæbe og shampoo!
 • Genbrug mademballage
  I stedet for at købe en pose chips eller chokolade på farten, som ofte er indpakket i mindre klimavenlig emballage, kan du medbringe dine egne snacks i genanvendelige poser.
Coworkers Eating Breakfast Outside And Working

 

Gør opholdet bæredygtigt

Ansvarlige rejser slutter ikke, når du er fremme på destinationen. Her er 10 rejsetips, du kan bruge til at mindske din klimapåvirkning på farten.

 • Medbring en mulepose
  Det tager omkring 300 år at nedbryde en plasticpose. De nedbrydes til bittesmå giftige partikler, der forurener jord og vandløb og kommer ind i fødekæden, når dyr indtager dem ved et uheld. Ved at medbringe en mulepose i tasken eller rygsækken til de varer, der købes undervejs på rejsen, kan du sige nej tak til plasticposer. Det reducerer dit CO₂-aftryk og beskytter naturressourcerne på din destination.
 • Medbring en vandflaske og en kaffekop
  Genbrug er ikke altid en mulighed, og det, du genbruger, havner ofte på en losseplads alligevel. Forskere vurderer, at kun 9% af alt plasticaffald, der nogensinde er blevet genereret, er blevet genbrugt.Det er ikke overraskende, at plasticflasker har en meget negativ indvirkning på miljøet. Der bruges en kvart flaske olie til at fremstille én plasticflaske, og den olie, der bruges på at fremstille et års forbrug af plasticflasker er nok til at forsyne 1,3 millioner biler med brændstof i et år. Udskift derfor engangsplastic med genanvendelige flasker og kopper.
 • Brug genanvendeligt bestik
  Du har måske allerede styr på at undgå plasticflaskerne, men har du tænkt over alle de andre plasticredskaber, du bruger, mens du er på farten? Du kan medbringe dit eget bestik af bambus (der findes mange praktiske rejsesæt), som kan rengøres med sæbevand hjemme på hotellet.
 • Brug genanvendelige sugerør
  Plasticsugerør er en anden udbredt kilde til plastic. Du kan købe sugerør af metal eller bambus i en smart transportabel beholder med en rensebørste, som nemt kan opbevares i en rygsæk eller taske. Det lokale økosystem vil takke dig.
 • Sæt "Forstyr ikke"-skiltet på døren
  Vasketøj udgør 16% af et hotels vandforbrug. Du kan skåne miljøet og gøre en stor forskel ved at springe den daglige vask af lagner og håndklæder over under opholdet.
 • Sluk for klimaanlægget
  Det kan være fristende at lade klimaanlægget være tændt hele dagen, men det kan føre til en ret stor CO₂-udledning. Klimaanlæg står nemlig for 40-50% af et hotels energiforbrug. Du kan gøre en forskel ved at slukke for klimaanlægget, når du ikke opholder dig på værelset, og f.eks. åbne et vindue frem for at tænde for aircondition.
 • Sluk lyset – og computeren
  Vi går måske meget op i at slukke lyset hjemme hos os selv, men det er nemt at glemme det, når vi er på farten.
 • Spis mindre kød
  Selvom dette tip ikke er unikt for rejser, er det værd at huske på, både på farten og derhjemme. Produktionen af rødt kød udleder næsten syv gange mere CO₂ end grøntsager. Det kan gøre en stor forskel at indføre bare ét kødfrit måltid om ugen.
 • Spis (og drik) lokalt
  Fastfood- og kæderestauranter har højere CO₂-aftryk end lokale restauranter, der benytter lokale ingredienser. Når du støtter uafhængige caféer og restauranter, bidrager du til den lokale økonomi og har mulighed for at dykke ned i den lokale kultur. Du vil sandsynligvis også få en bedre rejseoplevelse.
 • Køb souvenirs fra en lokal butik
  Vi kan også tænke lokalt, når det kommer til souvenirs. Hvis du gerne vil have en lille ting med hjem, kan du overveje at besøge de lokale forretninger frem for at købe souvenirs i en kædebutik eller i lufthavnen. På den måde kan du gøre en positiv forskel, samtidig med at du støtter lokalsamfundet.

Hos Egencia kan vi hjælpe jer med at tage praktiske skridt mod at udvikle en bæredygtig rejseløsning, der mindsker og udligner jeres CO₂-aftryk. Få mere at vide om Egencias bæredygtige tiltag her.

Var denne side nyttig?
0

På udkig efter bedre erhvervsrejseløsninger? Kontakt vores team.