Skip to main content

18 tips til klimavenlige erhvervsrejser

Posted: 09 April 2021
Man And Woman On Bikes With Reusable Cups

Rejser har stor indvirkning på miljøet. I 2018 stod rejsebranchen for omkring 8% af verdens samlede CO2-udledning. Mens branchen som helhed arbejder på at halvere dette tal inden 2035 for at bekæmpe klimaforandringer, kan jeres rejsende også få en større positiv indvirkning, end de måske går og tror.

Det vil helt sikkert glæde jeres rejsende. Ifølge en undersøgelse fra Publicis Sapient i april 2020 siger 58% af rejsende, at de tænker mere over klimaet og bæredygtighed, end de gjorde inden coronapandemien.

Bæredygtighed betyder noget for rejsende — og det betyder endnu mere for den yngre generation på arbejdspladsen. Fra store ændringer såsom energibesparende biler på roadtrips til mindre udskiftninger såsom at bruge genanvendeligt bestik (og sige farvel til plasticsugerør!) – jo mere I kan hjælpe med at ruste jeres rejsende til mere ansvarlige rejser, jo bedre kan I imødekomme deres behov.

Der findes nogle ret enkle måder at minimere en rejses overordnede CO2-aftryk på, f.eks. ved at undgå flyrejser, når det er muligt. Der er dog også mange andre mindre åbenlyse valg, der kan gøre en forskel.

Det er værd at overveje, at bæredygtighed og ansvarlige rejser handler om mere end klimaet. Det handler om samfund og mennesker. Erhvervsrejsende har mulighed for at få en positiv indflydelse der, hvor de rejser hen, ved at støtte lokalsamfundet.

Her er 18 tips, som I kan dele med jeres rejsende for at hjælpe dem med at blive mere klimabevidste på deres erhvervsrejser.

Planlægning af bæredygtige rejser

En bæredygtig rejse starter allerede i planlægningsfasen. Egencia hjælper rejsende med at tage klimavenlige valg ved at vise CO2-aftrykket for hver af rejseplanens faser samt eksempler fra virkeligheden til sammenligning. Jeres rejsende kan følge disse tips under planlægningen for at gøre deres rejse mere bæredygtig.

 • Reserver en direkte flyrejse
  Direkte flyrejser bruger mindre brændstof end flyrejser med mange mellemlandinger. En direkte flyrejse med samme afrejsested og destination har et mindre CO2-aftryk end den samme rute med mellemlandinger.
 • Reserver togrejser i stedet for flyrejser
  I forbindelse med kortere rejser kan rejsende overveje at reservere en togrejse frem for en flyrejse. Togrejser har kun en brøkdel af CO2-aftrykket fra flyrejser, og togstationer har ofte en praktisk beliggenhed i centrum.
 • Lej hybrid- eller elbiler
  Hvis det er nødvendigt at leje en bil, kan rejsende kigge på bæredygtige muligheder som hybrid- eller elbiler. Rejsende kan finde bæredygtige muligheder under reservationsprocessen hos Egencia.
  Læs vores blogindlæg om alternative muligheder til grønne erhvervsrejser for at finde flere måder at opnå grønne rejser på.
 • Vælg hoteller strategisk
  Hvis I har oprettet tilpassede badges til jeres egen liste over hoteller med fokus på bæredygtighed, kan jeres rejsende bruge disse visuelle fingerpeg, når de skal vælge overnatningssted. De rejsende kan også vælge et hotel tæt på virksomhedens eller kundens kontorer eller arbejdspladser, så de kan gå eller tage offentlig transport frem for at skulle benytte en udlejningsbil eller taxa for at nå deres destination.
 • Pak let
  På en flyrejse kræver hvert eneste kilo ekstra bagage yderligere brændstof. Rejsende kan vælge en letvægtskuffert og pakke mindre tøj af lettere materiale, som de kan sætte sammen på kryds og tværs. Ved at pakke syv kg mindre kan en rejsende nedsætte CO2-udledningen med 36 kg på en langdistanceflyvning, hvilket omtrent svarer til at plante to træer.
 • Pak toiletartikler i genanvendelige beholdere
  De små flasker med shampoo og balsam belaster klimaet på flere måder. Produktionen af plastic udleder en stor mængde CO2, og plastic er også ødelæggende for miljøet. Erhvervsrejsende kan hjælpe ved at pakke deres egne tandbørster og toiletartikler i genanvendelige beholdere, så de ikke behøver bruge engangsprodukterne på hotellet. Der er bonuspoint for at bruge bionedbrydelig sæbe og shampoo!
 • Genbrug mademballage
  I stedet for at købe en pose chips eller chokolade på farten, som ofte er indpakket i mindre klimavenlig emballage, kan rejsende medbringe deres egne snacks i genanvendelige poser.
 • Benyt alternativ landtransport
  Ved at vælge samkørsel gennem f.eks. Uber og Lyft frem for en privat taxa kan CO2-aftrykket fra en køretur fordeles over flere personer. Offentlig transport er et endnu mere bæredygtigt valg. I dag er der også mulighed for at komme fra A til B på cykel, elcykel eller endda løbehjul i mange byer verden over.

Få et bæredygtigt ophold

Ansvarlige rejser slutter ikke, når den rejsende er fremme på destinationen. Her er yderligere 10 tips til, hvordan rejsende kan minimere deres CO2-aftryk på farten.

 • Medbring en mulepose
  Ved at medbringe en mulepose i tasken eller rygsækken til de varer, der købes undervejs på rejsen, kan rejsende sige nej tak til plasticposer. Det mindsker deres CO2-aftryk og reducerer forurening på destinationen.
 • Medbring en vandflaske og en kaffekop
  Plasticflasker har en meget negativ indvirkning på miljøet. Der bruges en kvart flaske olie til at fremstille én plasticflaske, og den olie, der bruges på at fremstille et års forbrug af plasticflasker er nok til at forsyne 1,3 millioner biler med brændstof i et år. Udskift engangsplastic med genanvendelige flasker og kopper.
 • Brug genanvendeligt bestik
  Jeres rejsende har måske allerede styr på at undgå plasticflaskerne, men har de tænkt over alle de andre plasticredskaber, de bruger, mens de er på farten? Rejsende kan medbringe deres eget bestik af bambus (der findes mange praktiske rejsesæt), som kan rengøres med sæbevand hjemme på hotellet.
 • Brug genanvendelige sugerør
  Plasticsugerør er en anden almindelig kilde til plastic. Rejsende kan købe sugerør af metal eller bambus i en smart transportabel beholder med en rensebørste, som nemt kan opbevares i en rygsæk eller taske.

Overvej at tilbyde bæredygtige rejsesæt til jeres erhvervsrejsende med blandt andet genanvendelige vandflasker, så de kan medbringe deres eget vand (det er en ekstra fordel, hvis den også kan bruges til kaffe), samt en mulepose, bestik og sugerør.

 • Sæt forstyr ikke-skiltet på døren
  Vasketøj udgør 16% af et hotels vandforbrug. Rejsende kan skåne miljøet og gøre en stor forskel ved at springe den daglige vask af lagner og håndklæder over under opholdet.
 • Sluk for klimaanlægget
  Det kan være fristende at lade klimaanlægget være tændt hele dagen, men det kan føre til en ret stor CO2-udledning. Klimaanlæg står nemlig for 40-50% af et hotels energiforbrug. I kan gøre en forskel ved at opfordre jeres rejsende til at slukke for klimaanlægget, når de ikke opholder sig på værelset, og f.eks. åbne et vindue frem for at tænde for aircondition.
 • Sluk lyset – og computeren
  Vi går måske meget op i at slukke lyset hjemme hos os selv, men det er nemt at glemme det, når vi er på farten. Husk jeres rejsende på at slukke lys og elektriske apparater, inden de forlader deres hotelværelse.
 • Spis mindre kød
  Selvom dette tip ikke er unikt for rejser, er det værd at huske på, både på farten og derhjemme. Produktionen af rødt kød udleder næsten syv gange mere CO2 end grøntsager. Det kan gøre en stor forskel at indføre bare ét kødfrit måltid om ugen.
 • Spis (og drik) lokalt
  Fastfood- og kæderestauranter har højere CO2-aftryk end lokale restauranter, der benytter lokale ingredienser. Når rejsende støtter uafhængige caféer og restauranter, bidrager de også til den lokale økonomi.
 • Køb souvenirs fra en lokal butik
  Vi kan også tænke lokalt, når det kommer til souvenirs. Hvis jeres rejsende gerne vil have en lille ting med hjem, kan I foreslå dem at besøge et lokalt marked frem for at købe souvenirs i en kædebutik eller i lufthavnen. På den måde kan de have en positiv indvirkning, samtidig med at de støtter lokalsamfundet.

Se, hvad vi ellers gør for at hjælpe jer med at opnå grønnere erhvervsrejser.

Vil I gerne vide mere om erhvervsrejseløsninger og bæredygtighed?