Skip to main content

Sådan håndterer du modgang på jobbet

5 min
Posted: 30 May 2018Updated: 15 September 2020
Topics: Blog
global-business-professional-bounceback.jpg
Af Lelia Gowland, Principal, Gowland, LLC Din chef sagde "nej", du fik ikke den vigtige kunde i hus, eller du lavede en dårlig præsentation. Vi har alle prøvet at være i sådan en situation. Men det kan være svært at sætte tingene i rette perspektiv, når man oplever modgang på jobbet. Sådan håndterer du modgangen og vender tilbage stærkere end nogensinde før. Lad os sige, at du lavede en dårlig præsentation om rejseløsningen til den nye økonomichef. Du synes mødet gik dårligt, og du forlod mødet med en masse negative tanker. Når du lytter til din indre stemme i denne situation, lyder den måske som Meryl Streeps karakter i starten af Devil Wears Prada, mens du kritiserer dig selv med bidende kommentarer og i en generelt afvisende, dømmende tone. Hvis du ikke har set filmen, så består hendes ledelsesstil af vittige kommentarer som "Jeg er ikke interesseret i at høre detaljerne om din inkompetence". Du kritiserer dig selv for dine fejltrin, og din selvtillid er ikke-eksisterende. Vi har lært, at den bedste måde at håndtere denne type modgang er ved at booste ens selvtillid. Men sådan behøver det ikke at være! Ifølge psykolog Kristin Neff er selv-medfølelse faktisk et meget bedre redskab til at tackle modgang på jobbet end selvtillid. Selvtillid handler om, at du sammenligner dig selv med andre; "Jeg er den bedste. Klap på skulderen til mig!". Selv-medfølelse har i stedet fokus på, hvordan vi relaterer til os selv. Selv-medfølelse kan inddeles i tre kategorier: imødekommenhed, fælles medmenneskelighed og mindfulness.
Sådan her fungerer de tre kategoier i praksis:
1. Imødekommenhed (i modsætning til fordømmelse)
Forfatteren Mike Robbins sagde, "Vi bliver trænet i, hvordan vi interagerer med andre, men vi får ikke megen træning i, hvordan vi interagerer med os selv". Hvis du nogensinde har lyttet til din indre stemme, når du er allermest frustreret over dig selv, så er der en god chance for, at du siger ting til dig selv, som du aldrig ville sige til en anden person, og slet ikke til en, du holder af. For at være imødekommende over for dig selv, skal du tale til dig selv på samme måde, som du ville tale til en gammel ven. I stedet for at tale fordømmende til dig selv i stil med Devil Wears Prada, skal du stræbe efter at være omsorgsfuld og forstående. Medfølelse med dig selv betyder, at du indser, det er normalt at fejle. Neff skriver, "I stedet for nådesløst at kritisere os selv for at være utilstrækkelige, betyder selv-medfølelse, at vi accepterer det faktum, at vi ikke er perfekte". Her er en gengivelse af din indre stemme efter mødet via de to forskellige tilgange:
  • Fordømmende: "Hvad er det lige, du har gang i? Hvis du nu var bedre til dit job, så ville du ikke have pladret løs uden mening i hele den anden halvdel af mødet. Økonomidirektøren må undre sig over, hvorfor du overhovedet har det her job".
  • Imødekommende: "Ja, du kunne have klaret det møde bedre. Kunne du have forberedt dig bedre? Absolut. Du kan desværre ikke gøre det om nu, og det er ok. Du kan ikke gøre alting perfekt til hvert eneste møde. Skriv et mail, hvor du lover at give flere detaljer, og send så en rapport til økonomidirektøren".
2. Fælles medmenneskelighed (i modsætning til isolation)
Når vi kæmper med et eller andet eller gør noget forkert, tænker vi ofte, "Der er noget i vejen med mig", eller vi dømmer os selv som værende grundlæggende uperfekte. Vores fejltagelser eller kvaler bliver til noget, som vi er nødt til at skjule eller kæmpe os igennem. Neff opfordrer i stedet folk til at omfavne deres uperfekthed som en del af vores menneskelighed. Vi kan alle være usikre på os selv, gøre noget forkert og opleve fiaskoer. Det er fuldstændigt normalt. Du er ikke den første, der har det på den måde. Årsagen dertil kan være unik, men følelserne er universelle. Gengivelsen af din stemme kunne lyde sådan:
  • En følelse af isolation: "Nu har du virkelig trådt i spinaten. Det er bare super pinligt. Dine kolleger bliver forfærdede, hvis de vidste det, og din chef vil aldrig stole på dig igen, hvis hun får det at vide".
  • En følelse af fælles medmenneskelighed: "Ved du hvad? Alle kager i det. Det gælder selv for de mennesker, vi ser mest op til. Fejl og fiaskoer er en helt almindelig (og, hvis man skal være helt ærlig, en virkelig irriterende) del af det at være menneske".
3. Mindfulness (i modsætning til overidentificering)
I de øjeblikke, hvor vi er i dårligt humør, har vi tendens til at fokusere på de mest pinlige, stressende eller problematiske aspekter af situationen. Neff bruger ordet "overidentificering" om dette. Det er, når vi fikserer på begivenheden eller fejlen i øjeblikket og ikke kan se længere ud i fremtiden. Hvis man derimod udøver "mindfulness", kan man se situationen og øjeblikket som en del af en større helhed, hvilket er meget mere værdifuldt. Det giver en større objektivitet og bedre perspektiv. Gengivelsen af din stemme kunne lyde sådan:
  • Overidentificering: "Jeg bliver helt sikkert fyret eller degraderet. Selv om de lader mig beholde mit job, så skærer de sikkert i budgettet for min afdeling, og alle vil vide, at det er min skyld".
  • Mindfulness: "Dette møde gik ikke godt, og jeg kan mærke, at det virkelig bekymrer mig. Når det så er sagt, så har jeg før klaret mig fint ved præsentationer, og jeg ved, jeg vil klare mig fint i mit job fremover.
Selv om mine følelser i dette øjeblik er gyldige, så vil de ændre sig. De følelser, jeg har i dette øjeblik, vil jeg ikke altid have". Den næste gang din selvtillid lider et knæk, skal du prøve at gøre dette: giv dig selv tre minutter til at skrive de tanker, der giver dig stress, bekymringer og lavt selvværd ned. Tag tre dybe indåndinger for at starte forfra. Kig så på situationen igen i forhold til de tre kategorier for selv-medfølelse: imødekommenhed over for dig selv, en følelse af fælles medmenneskelighed og mindfulness. Det vil nok ikke være så nemt første gang, men jo mere du udøver selv-medfølelse, jo nemmere bliver det. Vil du gerne læse mere fra Lelia? Se også Sådan øger du din indflydelse på jobbet med disse tre nemme strategier Leila Gowland gør arbejde lettere for kvinder. Leila er en populær taler og skribent. Hun hjælper kvinder med at forhandle og navigere gennem deres karrierer. Du kan læse mere på gowlandllc.com.  

Bliv opdateret med de seneste nyheder fra erhvervsrejsebranchen

Tilmeld dig til Egencias mailingliste og få artikler, white papers mm. direkte i din indbakke